lauantai 26. tammikuuta 2013

Ravinnosta

Ainoat kysymykseni joita olen blogini tiimoilta saanut ovat koskeneet ravintoa, joten tässä hieman aiheesta.


Tavoitellessan huippukuntoa urheilijan elämäntapaa ohjaa tehokkaan harjoittelun ja palautumisen varmistaminen kaikissa elämän osa-alueissa. Kaikkein tärkeimpänä harjoituksia parantavana keinona näen riittävän ja laadukkaan unen joka helposti unohtuu urheilijoilta joiden elämässä stressitekijät eivät ulotu pelkästään urheiluun. Ravinto sijoittuu helposti kakkossijalle ja on osatekijänä myös unen laadun parantamisessa. Minulle hyvä ravinto tarkoittaa mahdollisimman vähän prosessoitua ja laadukasta ruokaa jota ihminen on luotu syömään. Kaikki keskustelut eri makro-ravinteiden suhteista ja lisäravinteista voidaan unohtaa ennen kun ruokavalio koostuu yli 80% laadukkaista perusruoista; kasviksista, hedelmistä, marjoista, siemenistä, pähkinöistä, lihasta, kalasta, sienistä jne. Kaikki kehon toimintaa häiritsevät tekijät on syytä poistaa ruokavaliosta varmistaaksesi ettei mikään häiritse kehon palautumis mekanismeja. On syytä ymmärtää että varsinainen kehittyminen tapahtuu harjoittelun jälkeisenä aikana kun keho uudelleen rakentaa itseään kestääkseen harjoituksen antaman ärsykkeen ensi kerralla paremmin. Tämän vaiheen tehokkuus on osittain riippuvainen rakennusaineen laadusta ja sen riittävästä määrästä. Keho voi kyllä irroittaa rakennusaineita itsestään, mutta lopulta kehitys pysähtyy vääjäämättömästi kun elimistö ei enää anna syödä itseään säästääkseen rakennusaineita perus elintoimintoihin, huomaat tämän esim. flunssaherkkyytenä tai urheiluvammana kun keho yrittää kaikin tavoin estää sinua liikkumasta (totta kai ei ole ainoa syy näihin..). Emme tiedä kaikkea ravinnosta (emmekä koskaan tule tietämään) mutta syömällä ruokia jotka ovat kuuluneet esi-isiemme ruokalistalle emme voi ainakaan olla kovin kaukana optimaalisesta. Tietenkään jyrkkään paleo ajatteluunkaan ei kannata jämähtää, koska tietenkin meillä on nykyään enemmän tietoa ja resursseja kuin kivikaudella. 

Optimaalisen ruokavalion löytäminen vaatii aikaa ja halua kokeiluihin. Lisäksi täytyy olla valmis kuuntelemaan kehoa sen halutessa muutosta eikä jämähtään paikoilleen ruokavalio malliin joka toimi loistavasti kuukausi sitten. Ei kannata liikaa kuunnella asiantuntijoita vaan löytää oma tapansa tehdä asioita. Voit yllättyä kuinka tieteelliset “totuudet” eivät pidäkkään sinun kohdalla paikkaansa jos vain olet valmis hyväksymään sen. Hyvä tapa aloittaa seikkailu kohti juuri sinulle parempaa ravintoa on poistaa kaikki yliherkkyyttä mahdollisesti tuottavat ruoat kahdeksi viikoksi, eli rajoittaa ruokavalio lihaan, kanaan, kalaan, vihanneksiin ja marjoihin. Kahden viikon jälkeen voit alkaa lisäillä ruokia/ruoka-aine ryhmiä yksi kerrallaan parin päivän välein ja fiilistellä muuttuuko olotila millään sektorilla huonommaksi vai paremmaksi. Myös vaivat joilla ei näennäisesti ole tekemistä ravinnon kanssa kannattaa laittaa muistiin, kuten yölliset heräämiset, urheiluvammat jne. sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Väärät ruuat voivat mm. ärsyttää suolistoa joka voi vaikuttaa kehon syvien lihasten aktivointiin ja näin ollen aiheuttaa vääriä liikemalleja joka taas altistaa vammoille!

Vakavasti urheilun ottavien täytyy ymmärtää että minkä tahansa mahdollisesti suorituskykyä parantavan kiven alle täytyy katsoa ja itse kokea onko siitä hyötyä päivittäiseen harjoitteluun. Itse näen laadukkaan ja alkuperäisen ravinnon parantavan terveyttäni ja elämänlaatuani niin paljon että olen valmis näkemään jopa hieman vaivaa sadakseni käyttööni parhaat rakennus- ja polttoaineet. Tärkeätä on myös muistaa kohtuus ja rentous syömisessä, tärkeintä on että tekee järkeviä valintoja useimmiten eikä ota stressiä jos joskus poikkeaa “täydellisestä” mallista. Stressi oman ruokavalion noudattamisesta ei vie kehittymistä eteenpäin mutta niin ei vie huonot ruokavalinnatkaan. Olennaista on uusien parempien tapojen luominen ja pyrkimys rentoon suhtautumiseen ravinnossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti