lauantai 29. joulukuuta 2012

Läpivetojen harjoittelusta


Mielestäni läpivetojen harjoittelun aloittamisen lähtökohtana täytyy olla suorituksen jakaminen osiin ja näiden osien hallitseminen ennen liikkumista kokonaissuoritukseen. Lisäksi näen läpivedon suorittamiseen kuuluvan räjähtävyyden niin tärkeänä että hitaissa vauhdeissa ja väsyneenä tuskin pystyy oppimaan ja kehittämään sitä eteenpäin. Riittävät tauot ja keskittyminen ovat avainasemassa. Harjoittelu aloitetaan  tehokkaasta liukuasennosta (http://eetukarvonen.blogspot.fi/2012/10/kaannoksista.html) ja ponnistuksesta. Seuraavaksi opetellaan aistimaan koska vauhti alkaa hidastumaan liu`ussa. Käsien avaus ja delffari ajoitetaan juuri siihen kohtaan kun vauhti ei vielä ole merkittävästi alentunut. Tätä kohtaa ja liikesuoritusta täytyykin sitten jankata satoja kertoja tavoitteena saada delffari liikuttamaan kehoa eteenpäin. 

Esim.
Delffaritoistot:
nx25 (ponnistuksen jälkeen ainoastaan käsien avaus ja delffari jonka jälkeen kädet takaisin yhteen ja uusi vauhti rinulin potkulla hyvään asentoon ja taas käsien avaus ja delffari jne..)

Kun delffari on opittu voidaan siirtyä käsien läpivetoon. Oleellista on saada mahdollisimman räjähtäviä suorituksia mahdollisimman usein kehittääkseen räjähtävää ja nopeusvoimaa jota suorituksessa tarvitaan. Yhdet toistot jokaisesta päädystä eivät riitä sen kehittämiseen. Huonona vertauksena voitaisiin pitää vaikka rinnalleveto maksimin korottamista, useimmat suorittaisivat ainakin joskus muitakin kuin ykkösiä maksimin kehittämiseksi. Lisäksi pieni vesivoimaharjoittelukaan ei ole pahaksi.

Liikkuva läpiveto:

nx25-50 (ponnistuksen jälkeen käsien avaus, delffari ja läpiveto jonka jälkeen annetaan kehon liikkua kädet alhaalla lähes pysähtymiseen asti, happi pinnassa, takaisin veden alle, uusi vauhti rinulin potkuilla ja homma uusiksi)

Pohja pomput läpärillä:

Ponnistetaan pohjasta ja yrittään juuri oikean aikaisella läpivedolla päästä mahdollismman korkealle ilmaan. Voidaan toistaa vaikka 5-20krt.

Kolmen kaverin juna:

Uimari ponnistaa seinästä avaa kädet ja suorittaa täydellisen eteenpäin suuntautuvan delffarin jonka jälkeen kädet suorittavat räjähtävän läpivedon. Kaveri 1 odottaa juuri oikeassa kohdassa ja nappaa uimari nilkoista. Tämä on merkki palauttaa kädet ja aloittaa uusi räjähtävä, voimakas läpiveto jolla irroitetaan itsensä kaverin otteesta. Kaveri 2 odottaa lähellä ja nappaa taas nilkoista ja uimari suorittaa jälleen läpivedon. Heti päästettyään uimarin nilkoista kaveri 1 ui kaverin 2 eteen ja on valmiina nappaamaan uimarin nilkoista jne.

Läpärit kumilla/power rackissa:

Kumilla joutuu aina odottaan kumin löystymistä että läpivedolla pääsee eteenpäin. Power rackilla voi ottaa tavoitteekseen vaikka päästä tietyllä määrällä läpivetoja toiseen päätyyn.


Kun sekä delffari että itse läpiveto on kunnossa, voidaan alkaa keskittyä käsien palautukseen.

Pohjapomput:

Riittävän syvässä altaassa ponnistetaan pohjasta kädet alhaalla ja pyritään  palauttamaan kädet ilman vauhdin hidastumista. Myöhemmin myös palautus potku voidaan ottaa mukaan.

Pingviini ponnistus palautuksella:

Ponnistetaan päädystä kädet alhaalla ja yritetään palauttaa ne ilman vauhdin hidastumista. Ensin ilman potkua ja sitten potkun kautta. Tähän on hyvä lisätä pintautuminen ja pari vetoa kovaa rinulia.

Kun osatekijät alkavat olla kunnossa, voidaan aloittaa niiden yhdistäminen toisiinsa. Parhaiten tämä onnistuu läpivetoon pyhitetyillä sarjoilla 

esim. 20x25 vu alkuun aina kaksi läpivetoa.

Myöhemmin ehdottomasti parhaiten toimivat erilaiset kisailut jotka voi aloittaa katsomalla kuka pääsee pisimmälle, 25m on minimi vaatimus niin tytöille kuin pojillekkin. Kun 25m ollaan saavutettu voidaan kisailla kuka suorittaa sen kahdella läpivedolla nopeiten. Oikea kuningas tietenkin on se joka suorittaa 50m lyhyellä nopeiten vain yhdellä läpivedolla kummastakin päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti