tiistai 18. syyskuuta 2012

Omat uintitavoitteet


Okei viimeksi lupasin omia uinnillisia tavoitteita tälle kaudelle, tärkeimmät tavoitteet mulla liittyy lähinnä elämänhallintaan ja itsensä kehittämiseen mutta kyllä niitä altaassakin löytyy. 

Lista ei ole tärkeysjärjestyksessä, vaan siinä järjestyksessä kun ne mieleen tuli miettiessä (ehkä se kertoo tärkeydestä..en tiedä.)

1.Uinti startin jälkeen

Olen jo pitkään miettinyt sitä kuinka tätä kaikkein tärkeintä kohtaa uinnissa (pintaantumista, varsinkin startissa) tulisi lähestyä. Selkeästi normaali uintitapa ei ole tehokasta, sillä vauhti on kovempi kuin ikinä uidessa (ja vastusvoimat siis suurempia) . Olen yrittänyt kehittää joka lajiin erillistä pintaantumis-uintia ja rintauinnissa tämä varsinkin on toiminut ainakin välillä. Yritän kehittää tätä edelleen siihen suuntaan missä vähennän propulsiota mahdollisimman vähäiselle tasolle ainakin ensimmäiset 2-3 sykliä ja alan vasta sitten uimaan normaalia uintiani. 


2.Startti ja käännökset

Haluan yksinkertaisesti omata maailman kovimman startin ja käännöksen. Eniten näihin pystyn vielä vaikuttamaan kyykkäämällä ja suoritustekniikkaa parantamalla. Tänä vuonna haluan päästä eroon myös ajatus tavasta että aina on pakko ponnistaa päädystä täysiä. Samalla tavalla kuin uintiakin voi käännöstekniikkaa harjoitella monilla vauhdeilla (joskin 10x200 sarjan ja 50ru kisan käännöksillä ei juuri ole tekemistä toistensa kanssa) ja jalkoja kannattaa säästää niin että sitten kun on aika ponnistaa täysillä niin sitten todella pystyy ponnistamaan täysillä.  (Tämä muuten vain uimareille jotka ovat jo ainakin kansallisessa kärjessä ja hyviä kääntyjiä, lähtökohtaisesti neuvon kaikkia uimareita tekemään kaikki käännökset mahdollismman hyvin ja ponnistamaan voimakkaasti).

3. Rintauinnin laatu

Vaikka jo viime vuonna pääsin kohtuu hyvälle laadulliselle tasolle rintauinnissa uimalla maksimissaan 100m vetoja rintaa aion pyrkiä vieläkin paremmalle tasolle tänä vuonna. Käytännössä aion uida rintaa vain kilpailuvauhtia ja maksimissaan vain 50m matkoja (paitsi kisoissa..). Muutenkin tiputan ru määrää niin että joka kerta kuin uin sitä se on jollain tasolla relevanttia kilpailusuoritukseen niin vauhdillisesti kuin teknisestikin. Tämä muuten pelottaa, niin vahva on kultturiperintö määrästä uinnissa. Tämä siksi että uintini hajoaa lajieni lopussa, jos hermostolla ei ole kokemuksia “vääristä” liikemalleista uskon pystyväni säilyttämään uinnin parempana loppuun asti.

4. Kaikki lajit luonnollisemmiksi

Tästä en halua puhua enempää kuin sen, että pyrin jokaisessa lajissa vapautumaan teknisen tiedon kahleista ja antaa kehoni vain viedä uintia. Aistimalla veden liikettä ympärilläni voin tehdä päätelmiä siitä mikä toimii ja mikä ei. Olen aina ollut liian analyyttinen omaan suorittamiseeni, jopa niin pitkälle että se häiritsee pääasiaan keskittymistä. Ketä kiinnostaa onko joku vedon kulma biomekaanisesti oikein jos kuitenkin voittaa kisan?

5. 50vu/pu

Yleisnopeus vedessä. Koska rintauinti alka olemaan liian nopeaa suhteessa vapaauintiin nostamalla maksimaalista liikkumiskykyä vedessä uskon saavani enemmän potentiaalia myös rintauintiin. Eli nopeusharjoittelua muillekin lajeille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti