keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Crossfitistä


Dodiin, saatinhan sitä kahden treenin päivä aikaiseksi. Aamulla ajelin kahvin kanssa treeneihin seitsemältä. Onneksi ei ollut kauheaa stressiä hypätä altaaseen ja saatiin yhden meiän coachin (kisailee muuten crossfitissä) kanssa aikaiseksi keskustelua uimarien nykyisestä crossfit ja HIIT innostuksesta. Lähinnä ihmetyttää että moni valmentaja on ottanut nämä harjoittelumuodot kuivalle mukaan mutta altaassa uskotaan edelleen aerobisen voluumiharjoittelun voimaan. Koska HIIT treeni varsinkin on enemmän energia-aineenvaihdunnallista treeniä on outoa että jopa uimarit tekevät Tabata-intervalleja kuivalla, mutta altaassa näiden ei uskota riittävän Vo2maxin kehittämiseen. Ensinnäkin aineenvaihdunnallinen kuormitus on varmasti riittävää itse allas treenissä jolloin kuivalla kannattaisi keskittyä johonkin muuhun ja taas toisaalta on vaikea nähdä kuinka juoksumatto tai crosstrainer intervallit siirtyvät altaaseen. Vedessä näitä tietenkin kannattaa tehdä. Crossfit saattaa sopia joihinkin tarkoituksiin, mutta jo lähtökohtaisesti lajin tarkoitus on olla ihan jees kaikessa, eikä kehittää tiettyä ominaisuutta maksimaalisesti, tosin crossfittiä kilpailumielessä harrastavat toteuttavat peridiosaatiota siinä missä muutkin urheilijat. Ymmärrän että “balls to the walls” asenne viehättää erityisesti uintivalmentajia mutta varsinaista harjoitusvaikutusta mihinkään uinnissa vaadittavaan ominaisuuteen on vaikea nähdä. Mielummin kannattaa jaksottaa voimakestävyys, maksimivoima ja nopeusvoimaa jolloin kehitys on huikeasti nopeampaa kuin näitä kaikkia samanaikaisesti tehdessä. Lisäksi uimareilla altaan ulkopuoliset liikkumis tekniikat ovat usein niin vajavaisia että ehkä kannattaa treenata liike kerrallaan hyvälle tasolle eikä hypätä suoraan rengasflippeihin, taisteluköysiin jne. varsinkin kun on vaikeaa ottaa selkoa mitä uinnissa tarvittavaa ominaisuutta ne oikein kehittävät. Vaikka Ryan Lochte niitä tekeekin ei kaikkien tarvi matkia perässä.
Esim. en millään ymmärrä mihin Ryan oikeen pyrkii tässä treenissä?
Kai tässä voimakestävyyttä treenataan?
Ei kai saisi kyseenalaistaa kun on yksi kovimmista uimareista kyseessä, mutta ehkä tämä kuiva ei ole isoin syy miksi Ryan on niin kova?Itse altaassa uin 20x25 perhosta ja rintaa kovaa pitällä tauolla ja aloitin valmistautumisen jyväskylän SM-kisojen 50m perhoseen tarkistamalla tekniikkaa. Ihan hyviä juttuja tuli ilmi ja rupesi tuntumaan että 100metriäkin voisi irrota, mutta en taida kokeilla...
Altaasta päästyä käväisin vielä salilla pumppaamassa yläroppaa mulle pitkillä (6-8toistoa) sarjoilla ja täytyy kyllä sanoa että parin kuukauden nopeus-/maksimivoima (+herkistely) näkyi kyllä kun yritti vääntää leukoja yli viiden toiston. Oli pakko myöntyä omaan heikkouteensa ja käyttää vain n. 15 kilon lisäpainoa. Ilta sujuikin sitten taas baseball kentällä, laji rupeaa tulemaan jo tutuksi, tosin huomenna meen valvomaan paria softball matsia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti