keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Ylinopeuksista


Noniin, tänään tuli tehtyä kolmen treenin päivä. Aamulla 8x20m perhosta kovaa pitkällä tauolla. Säästelin rintaa eilisen jäljiltä iltaan , kun pääsi taas pitkällä treenaan. Päivällä kävin salilla leukoja repimässä ja kehitystä oli vihdoin havaittavissa ja muutenkin tuntu niin erinomaselta että tein pari ylimäärästä settiä. Illalla pääsarjana (ja ainoana..):

2x4x50m köydellä ylinopeutta. Väliin aina 50m verraa kun piti uida köysi takaisin toiseen päähän. Neljän jälkeen pidempi tauko.

Loppuun vielä 4x35m köydellä+15m uintia max

Tänään taas ihmettelin tätä uintikulttuuria. Tän päivän aikana kaks ihmistä kerto mulle että mun aerobinen kunto ei varmaan riitä Mesa grand prixeihin asti kun oon niin kauan uinu vähäisiä määriä ja liikaa anaerobista. Ensinnäkin vaikka niin olisi niin tarviiko sitä mulle kertoa kaksi viikkoa ennen kisoja. Toinen seikka on tietenkin että vaikka aerobisella kunnolla nyt tuskin on juuri mitään tekemistä 50 ja 100 rinnan kanssa niin joka tapauksessa aerobinen kunto säilyy anaerobisella harjoittelulla. Toisinpäin homma ei valitettavasti yleensä toimi. No hyvä keskusteluhan siitä kuitenkin saatiin aikaseksi, joskin meinas mennä väittelyksi. 

Ylinopeuksista sen verran että vaikka jonkinmoinen hyödyllinen adaptaatio fysiologiaan voidaan saada aikaan, on minusta suurin hyöty uintitekninen. Kilpailu- ja sitä nopeammissa nopeuksissa on helpompi tuntea veden virtaus eri kehon osissa. Kun tuntee virtauksen pysähtyvän, hidastuvan tai ei tunne sitä ollenkaan voi kehon asentoa manipuloimalla parantaa omaa “virtaviivaisuutta”. Rohkeasti kun lähtee kokeilemaan niin voi löytää uusia keinoja minimoida veden vastus. Kannattaa astua ulos uinnin perinteistä ja uskaltaa kokeilla keinoja jotka saattavat mennä uintiteknistä opetusta vastaan. Pienen harjoittelun jälkeen ylinopeus kumista, köydestä yms. tulee loistava palautteen antaja uintitekniikkaan. Hiljaisilla vauhdeilla uintitekniikkaa opetellessa kun usein tulee liioiteltua propulsiovaiheita jotka sitten huomaa liioitelluiksi ylinopeusharjoitteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti